Katholieke studenten geneeskunde op missie

  • This post is also available in: Français
  • This post is also available in: English

Hallo allemaal! Ik ben Christina, een laatstejaars student geneeskunde uit België. Ik wil graag met jullie delen hoe mijn deelname aan de “Missiecongres” een zegen werd, en hoe het me liet zien dat ik niet alleen ben als christelijke arts.

Dus dat weekend in maart 2024 nam ik deel aan het Missiecongres. Nog nooit van gehoord? Het is een forum in Brussel waar Belgische katholieken samenkomen om sterker te worden in hun geloof. Tijdens dit weekend bidden ze samen, bezoeken ze workshops en verzamelen ze informatie in het expositiedorp over verschillende christelijke initiatieven. En dat niet alleen, je krijgt ook een aantal mooie meeneem-boodschappen mee over hoe je een sterkere christen kunt worden in de wereld van vandaag. Ik was gevraagd om het team van onze Belgische Medische Vereniging Sint-Lucas te vervoegen om bezoekers te verwelkomen op onze kleine stand in het expositiedorp. We informeerden bezoekers over de activiteiten van onze vereniging en promootten ons aankomende internationale congres op 16 november 2024 in Leuven, België (en ja, beste lezer, u bent ook van harte welkom!).

Verder leidden we een workshop om medestudenten geneeskunde en professionals te inspireren om hun eigen lokale Sint-Lucas-fraterniteit op te richten. Dit is een kleinere regionale groep, waar artsen regelmatig samenkomen om samen te bidden. Tijdens de workshop was het geweldig om die inspirerende verhalen van medestudenten geneeskunde en professionals te horen. Een senior arts vertelde hoe de gebeden van de broederschap en het netwerk met zijn christelijke collega’s hem bemoedigden in zijn dagelijkse patiëntenzorg. Ik was echt ontroerd door zijn getuigenis dat hij, ondanks de drukke praktijk met overvolle wachtkamers, het voorbeeld van Christus probeerde na te volgen in liefde en mededogen voor zijn patiënten. Bovendien stelde de steun die hij kreeg van zijn fraterniteit hem in staat om te gaan met emotionele uitdagingen en om moeilijke gebeurtenissen in zijn medische praktijk te boven te komen.

Ik hield van zijn verhaal omdat het me eraan herinnerde hoe belangrijk het is om in gemeenschap met christelijke collega’s te zijn. We hebben elkaar echt nodig: JE BENT NIET ALLEEN! Ik heb er vertrouwen in dat Christus de broederschappen zal gebruiken om mij te sterken in mijn toekomstige werk als arts.

Ik begrijp nu beter dat we allemaal als missionarissen worden uitgezonden in onze eigen stad of ziekenhuis. Missionarissen, niet in ons eentje, maar met Christus als gids. Nog beter: Christus laat het groeien! Als ik zie hoe onze studentengroep in Leuven de laatste jaren is gegroeid, vervult me dat echt met hoop. We zijn met weinig mensen begonnen, en elke keer komen er meer christelijke leden bij. Evenementen zoals de Mission Conference stellen ons in staat om met nog meer studenten in contact te komen. Je bent van harte welkom! JE BENT NIET ALLEEN!

Christina De Smedt