Katholieke studenten geneeskunde op missie – 2024 maart Brussel

Hallo allemaal!

Ik ben Christina, laatstejaars studente geneeskunde uit België. Ik wil graag met jullie delen hoe mijn deelname aan het “Missiecongres” een zegen werd, en hoe het me liet zien dat ik niet alleen ben als christelijke arts.

In maart 2024 nam ik deel aan het Missiecongres. Nog nooit van gehoord? Het is een forum in Brussel waar Belgische katholieken samenkomen om sterker te worden in hun geloof. Tijdens dit weekend bidden we samen, bezoeken we workshops en verzamelen we informatie in het expositiedorp over verschillende christelijke initiatieven. En dat niet alleen, we krijgen ook een aantal mooie meeneem-boodschappen mee over hoe je een sterkere christen kan worden in de wereld van vandaag.

Ik was gevraagd om het team van onze Belgische Medische Vereniging Sint-Lucas te vervoegen om bezoekers te verwelkomen op onze kleine stand in het expositiedorp. We informeerden bezoekers over de activiteiten van onze vereniging en promootten ons aankomende conferentie op 16 november 2024 in Leuven, België (en ja, beste lezer, u bent ook van harte welkom!).

Verder leidden we een workshop om professionals en medestudenten geneeskunde te inspireren om hun eigen lokale Sint-Lucas-fraterniteit op te richten. Dat is een kleinere regionale groep, waar artsen regelmatig samenkomen om samen te bidden. Tijdens de workshop was het geweldig om de inspirerende verhalen te horen van medestudenten geneeskunde en professionals. Een senior arts vertelde hoe de gebeden van de broederschap en het netwerk met zijn christelijke collega’s hem bemoedigden in zijn dagelijkse patiëntenzorg. Ik was echt ontroerd door zijn getuigenis: hij probeerde ondanks de drukke praktijk met overvolle wachtkamers, het voorbeeld van Christus na te volgen in liefde en mededogen voor zijn patiënten. Bovendien stelde de steun die hij kreeg van zijn fraterniteit hem in staat om moeilijke gebeurtenissen in zijn medische praktijk te boven te komen en om te gaan met emotionele uitdagingen.

Ik hield van zijn getuigenis over de fraterniteit met christelijke artsen. Bidden met christelijke collega's: inspirerend en bemoedigend.

Ik hield van zijn verhaal omdat het me eraan herinnerde hoe belangrijk het is om in gemeenschap met christelijke collega’s te zijn. We hebben elkaar echt nodig: JE BENT NIET ALLEEN! Ik heb er vertrouwen in dat Christus de broederschappen zal gebruiken om mij te sterken in mijn toekomstige werk als arts.

Ik begrijp nu beter dat we allemaal als missionarissen worden uitgezonden in onze eigen stad of ziekenhuis. Missionarissen, niet in ons eentje, maar met Christus als gids. Nog beter: Christus laat dit allemaal groeien! Als ik zie hoe onze studentengroep in Leuven de laatste jaren is gegroeid, vervult me dat echt met hoop. We zijn met weinig mensen begonnen, en elke keer komen er meer christelijke leden bij. Evenementen zoals de Mission Conference stellen ons in staat om met nog meer studenten in contact te komen.

Je bent van harte welkom in onze fraterniteit voor christelijke studenten geneeskunde!
JE BENT NIET ALLEEN!

Christina De Smedt