Prof. Dr. Bernard Ars onderscheiden

  • This post is also available in: Français
  • This post is also available in: English
Dr. Bernard Ars en Kardinaal Jozef De Kesel

Tijdens het jaarlijkse symposium van de Belgische Artsenvereniging Sint-Lucas heeft dr. Bernard Ars, aftredend voorzitter van de vereniging en huidig president van de Wereldfederatie van Katholieke Medische Verenigingen (FIAMC), uit handen van de Belgische aartsbisschop, Jozef kardinaal De Kesel, de onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice van de Heilige Stoel ontvangen.

Dr. Bernard Ars is bijna 20 jaar lid en 14 jaar voorzitter van de Belgische Artsenvereniging Sint Lucas, voormalig voorzitter en medeoprichter van het Europees Instituut voor Bio-ethiek (IEB), vicepresident van de Europese Federatie van Katholieke Medische Verenigingen (FEAMC) en – zoals vermeld – president van FIAMC. Hij is tevens lid van de Katholieke Academie van Frankrijk.

Dr. Ars is altijd bezorgd geweest over de ‘verpersoonlijking’ van de geneeskunde. Hij publiceerde over dit onderwerp drie collectieve werken: “The Meaning of Medicine: the human person”, “Suffering and dignity” en “Fragilité. Dis nous ta grandeur!”.

Voornaamste spreker tijdens het symposium, dat doorging in de abdij van Grimbergen, was dr. José-María Simón Castellví, oogarts uit Barcelona en voormalig president van FIAMC. Zijn lezing was getiteld: “Arts én katholiek-zijn, vandaag”.

Dr. Henri Marechal en Dr. José-María Simón Castellví

Als voorzitter van de Belgische Artsenvereniging Sint Lucas wordt dr. Ars opgevolgd door rr. Henri Marechal, huisarts te Brussel-Anderlecht.

Kardinaal De Kesel ging voor in de viering van de Heilige Eucharistie en sprak zijn waardering uit voor het symposium, dat hem als aartsbisschop van Mechelen-Brussel in contact brengt met zowel professioneel als religieus praktiserende katholieke artsen.

Vincent Kemme